DGS
DGS
ÖSYM tarafından her yıl 1 kere yapılan DGS (Dikey Geçiş Sınavı); lisans bölümüne yerleşecek öğrencilerin girdiği bir sınavdır. Sınav süresi 150 dakika olup, 60 sayısal ve 60 sözel bölümden oluşan 120 soruluk bir yetenek testi uygulanır. İçeriği açısından bir mantık ve yetenek ölçme sınavı olan DGS’nin bu yönüyle ALES ile benzerlik gösterdiğini söyleyebiliriz.
DGS sınavına girerek;
- 4 yıllık lisans programına daha kolay yerleşmiş olursunuz.
- DGS konuları, YKS konularından daha azdır ve soru bölümleri Türkçe ve matematikten oluşur.
- YKS sınavına göre DGS sınavını kazanma oranı çok daha yüksektir.
- DGS sınav sürecine hazırlanmak, diğer ÖSYM sınavlarına göre çok daha kolaydır.
- Adayın alanı dışında tercih hakkı bulunmayıp, tercihlerini mezun olduğu bölüme göre yani kendi alanını tamamlayan YÖK’ün belirlediği alanlara/bölümlere tercih yapabilir.
- Hangi ön lisans programlarından mezun olacak/olan adayların hangi lisans programlarını tercih edebilecekleri her yıl yayımlanan DGS tercih kılavuzunda yer almaktadır.
- Yerleştirme işleminde, yeterli puana sahip olunması koşuluyla tercih sırası önem kazanmaktadır. Bu yüzden tercihler yapılırken eğitim görmek istenen programların en çok istenilenden başlanmak üzere sıralanması uygun olacaktır.
- Bir aday koşulları karşılamak şartıyla, yalnız mezun olduğu alan ile ilgili programlar arasından en fazla 30 tercih yapabilir. Tercihlerin tümünün kullanılması zorunlu değildir.